Strona główna forum

Wydrukowano 2010-09-02 17:35:11
Wysłany przez Gość (at) 2005-06-02 22:20:56
opinia opiekuna stażu
Potrzebuje przykładowej opinii opiekuna stażu nauczyciela kontraktowego.Dzięki
---
Mircia

Wysłany przez Gość (at) 2005-07-04 11:23:55
Re: opinia opiekuna stażu
jestem stazysta,mam 7.07. egzamin -zaliczenie stazu:prosze o wzor opinii opiekuna stazu,i o informacje ,pilne,b.dziekuje
---
ignacy

Wysłany przez Gość (at) 2005-07-04 20:04:57
Kochani!! wierze ,że poszukiwane "wzorcowe" projekty ocen to tylko materiał pomocniczy, który będzie na pewno dostosowany do konkretnego nauczyciela-stazysty itd!! zawsze lepiej jest cos poprzerabiac, na czyms sie oprzeć, dorzucic cos swojego niz tworzyc od początku cos nowego!! To chyba zrozumiałe!! nie warczcie na siebie!!! Wpiszcie w wyszukiwarkę: projekt oceny pracy nauczyciela czy awans nauczyciela!! jest tego w net pełno!!! jedne lepsze inne gorsze!! Pozdrawiam!!
---
MIRON

Wysłany przez Gość (at) 2005-06-02 23:43:53
Potrzebuję przykładowej opinii opiekuna stażu nauczyciela kontraktowego.Bedę bardzo wdzięczna.Z góry dziekuję.
---
Mircia

Wysłany przez Gość (at) 2005-06-03 03:30:55
Zajrzyj do skrzynki. Zobacz też tu <http://eduseek.interklasa.pl/forum/read.php?f=11&i=42341&t=7576>
---
Mawo

Wysłany przez Gość (at) 2005-06-03 20:00:47
Dzieki wielkie Mawo! Pozdrawiam!
---
Mircia

Wysłany przez Gość (at) 2005-06-08 14:51:04
moja opiekunka stazu tez zlecila mnie napisanie "jej" opinii dla mnie :(, a ona ma ja tylko podpisac, wiec baaaaaaaaaaaardzo was prosze o pomoc.
Jestem nauczycielem kontraktowym ubiegajacym sie o mianowanego. Bede wdzieczna. Ja mozge przeslac inne cenne materialy.
---
Dagmara

Wysłany przez Gość (at) 2005-06-24 14:43:00
Witam!
Czy mogłabym od Pani otrzymać wzór opinii opiekuna stażu, ponieważ też dopadła mnie taka przyjemność.Szefowa kazała mi się tym zająć a kompletnie nie wiem od czego zacząć.

Pozdrawiam
---
ania

Wysłany przez Gość (at) 2005-06-24 15:12:44
opiekunowie stażów! nie wiecie, jak pisać "opinie", bo po prostu nie znacie rozporzadzenia! za co braliście pieniądze? i pewnie jeszcze zamieścicie to w swoich teczkach??;)

acha - opiekun stażu nie pisze "opinii", lecz:

projekt oceny dorobku zawodowego stazysty.
---
paweł

Wysłany przez Gość (at) 2005-06-24 15:33:30
Skąd na tym forum ciągłe nawyki do gotowców- kompromitacja. Rusz glową i opisz sam. Miejcie ambicje ubogacać siebie. tworzyć coś orygnialnego.'
To wasze zadanie.
Chcialbym być dobrzezroz zrozumiany.Pomagajmy sobie w trudnych , skomplikowanych sprawach, ale nie zaśmiecajmy forum " duperelami"
---
adam

Wysłany przez Gość (at) 2005-06-25 15:29:26
proszę o opinię opiekuna stażu dla nauczyciela kontraktowego
---
ewa

Wysłany przez Gość (at) 2005-06-25 15:34:08
chodzi mi o wzór opini opiekuna stażu
---
ewa

Wysłany przez Gość (at) 2005-06-25 20:36:08
Jaki wzor? Opisujesz realizację powinności, odnosisz się do zapisow w rozp o awanasie, do planu rozwojowego.
Wzorce byly w PRL.
---
as

Wysłany przez Gość (at) 2005-07-04 20:14:55
Projekt oceny dorobku zawodowego
nauczyciela stażysty ...................

1. Imię i nazwisko nauczyciela:
2. Okres stażu: od 1.09.2004 r. do 31.05.2005 r.
3. Wykształcenie: wyższe zawodowe
4. Staż pracy pedagogicznej: 9 miesięcy
5. Nazwa szkoły: Szkoła ......................
6. Zajmowane stanowisko: nauczycielka języka niemieckiego
7. Data rozpoczęcia pracy w szkole: 1.09.2004 r.
8. Ocena dorobku zawodowego i jej uzasadnienie:

Pani ..................... ubiegająca się o awans na stopień nauczyciela kontraktowego w okresie stażu realizowała zadania zawarte w opracowanym przez siebie i zatwierdzonym przez dyrektora szkoły planie rozwoju zawodowego. W szczególności poznawała organizację, zadania i zasady funkcjonowania Szkoły Podstawowej......., w tym sposoby prowadzenia obowiązującej w szkole dokumentacji oraz przepisy prawne dotyczące zapewnienia bezpiecznych i higienicznych warunków nauki i pracy w szkole.
Uczestniczyła w charakterze obserwatora w zajęciach prowadzonych przez opiekuna stażu w wymiarze jednej godziny w miesiącu, omawiała obserwowane zajęcia z prowadzącym pod względem merytorycznym i metodycznym. Prowadziła zajęcia dydaktyczne w obecności opiekuna, dyrektora w wymiarze jednego zajęcia w miesiącu, omawiała i analizowała te zajęcia z hospitującym nauczycielem.
Uczestniczyła w zewnętrznych i wewnątrzszkolnych formach doskonalenia nauczycieli.
Brała udział w pracach zespołu przedmiotowo – zadaniowego oraz klasowego zespołu wychowawczego. Jako wychowawca klasy posiada wiedzę z zakresu problemów środowiska wychowanków i efektywnie współpracuje z tym środowiskiem. Szczególną troską otoczyła ucznia niepełnosprawnego. Prowadziła zajęcia wyrównawcze z języka niemieckiego dla uczniów z trudnościami w nauce. Dla uczniów zdolnych zorganizowała koła języka niemieckiego.
Posiada duży zasób wiedzy i umiejętności merytorycznych i metodycznych, starannie
opracowuje plan pracy dydaktyczno-wychowawczej i scenariusze zajęć. Jest otwarta na uwagi i propozycje innych nauczycieli, chętnie korzysta z pomocy i doświadczenia opiekuna stażu. Jest postrzegana przez uczniów jako nauczyciel zrównoważony, cierpliwy i sprawiedliwy, ale także dbający o porządek w klasie.
Działania zawarte w planie rozwoju zawodowego w pełni zrealizowała i prawidłowo udokumentowała. Dorobek zawodowy nauczyciela stażysty ......................... w okresie stażu oceniam pozytywnie.

Chełmża, dn. 3.06.2005 r. ..................................
podpis opiekuna stażu

---
MIRON

Wysłany przez Gość (at) 2005-07-04 20:19:02
PROJEKT OCENY DOROBKU ZAWODOWEGO
ZA OKRES STAŻU, TJ. OD DN. 01.09..........................
NAUCZYCIELA STAŻYSTY ……………………….

Proponowana ocena:

p o z y t y w n a

UZASADNIENIE:
Pani ………………przez cały okres stażu ściśle wypełniała zadania, jakie postawiła przed sobą w planie rozwoju zawodowego. Wykazała się dużym zaangażowaniem w przebieg stażu.
Bardzo szybko zaznajamiała się z problemami zagadnieniami przedstawianymi jej w trakcie spotkań, a także codziennej pracy. Jej kreatywny stosunek do stażu, a także duża chęć poznawcza pozwoliła na zrealizowanie planu rozwoju zawodowego w całości.
Zajęcia prowadzone przez stażystkę wykazały jej dużą wiedzę z zakresu psychologii, a także łatwość w nawiązywaniu kontaktów, dużą empatie i życzliwość. Pani …………… potrafi w sposób delikatny i fachowy korygować postawy życiowe wychowanków poprzez ukazywanie prawidłowych, pozytywnych modeli zachowań. W czasie rozmów z rodzicami natomiast wykazuje się dużą kompetencją, rozwagą i doskonałą analizą faktów.
Pani …… przez cały okres trwania stażu na bieżąco przyjmowała przekazywaną wiedzę, celnie wykorzystywała ją w praktyce, zadawała trafne pytania, z łatwością wyciągała wnioski przydatne w pracy.
Stażystka spełniła wszystkie wymagania i powinności, by uzyskać stopień nauczyciela kontraktowego.

Opiekun stażu
Warszawa, dnia 3.06.2005 r.

---
MIRON

Wysłany przez Gość (at) 2005-07-04 20:23:37
PROJEKT OCENY DOROBKU ZAWODOWEGO

NAUCZYCIELA STAŻYSTY

I DANE NAUCZYCIELA

1. 1. Imię i nazwisko nauczyciela :
2. 2. Okres stażu : od 1 września ...... do 31 maja .......
3. 3. Wykształcenie :studia wyższe zawodowe (3-letnie) w zakresie filologii
germańskiej
4. 4. Staż pracy pedagogicznej :1 rok
5. 5. Nazwa szkoły : Szkoła Podstawowa
6. 6. Zajmowane stanowisko : nauczyciel języka niemieckiego

II OCENA DOROBKU ZAWODOWEGO I JEJ UZASADNIENIE

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej z 1 grudnia 2004 sprawie uzyskiwania stopni awansu zawodowego przez nauczycieli pani ...................... – nauczyciel stażysta ubiegająca się o awans zawodowy na stopień nauczyciela kontraktowego spełniła następujące wymagania zawarte w paragrafie ............

1.WYKAZAŁA UMIEJĘTNOŚĆ PROWADZENIA ZAJĘĆ W SPOSÓB ZAPEWNIAJĄCY WŁAŚCIWĄ REALIZACJĘ PODSTAWOWYCH ZADAŃ SZKOŁY

Poprawnie planowała swoje czynności dydaktyczne i wychowawcze . Dowodem na to jest fakt , iż

a) a) Prawidłowo realizowała plan wynikowy ( rozkład materiału).
b) b) Właściwie opracowała scenariusze zajęć edukacyjnych ( załącznik nr47). Nauczycielka prawidłowo formułowała cele operacyjne i zadania wychowawcze . Podczas prowadzonych zajęć wykazywała się inwencją twórczą w stosowaniu różnorodnych form i metod pracy , czyniąc je atrakcyjnymi i wyzwalając aktywność u swoich uczniów.
c) c) Przygotowała i przeprowadziła sprawdziany osiągnięć swoich uczniów
( większość techniką komputerową – załącznik nr48).
d) d) Zorganizowała i przeprowadziła razem z koleżankami uczącymi języka niemieckiego następujące imprezy:

- - „ Jasełka w języku niemieckim „
- - Przegląd wiersza i piosenki niemieckiej”
( załącznik nr 20, 21)

e) e) Zorganizowała i prowadziła nieodpłatnie i systematycznie zajęcia z języka niemieckiego w szkole w Radolinie ( załącznik nr 25).
f) f) Przeprowadzała pedagogizację rodziców klasy IV c dotyczącą Statutu Szkoły ( załącznik nr26).
g) g) Przeprowadziła spotykanie opłatkowe klasy IVc wg scenariusza napisanego przez opiekuna stażu (załącznik nr22 , 23 )

2.POSIADA WIEDZĘ Z ZAKRESU PROBLEMÓW ŚRODOWISKA
UCZNIÓW

a) a) Zapoznała się z treścią informacji Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej , dotyczących wyników badań kilku uczniów i w swojej pracy dydaktycznej dostosowała się do zaleceń specjalistów ( załącznik nr16).
b) b) W celu nawiązania prawidłowych relacji z kilkoma uczniami sprawiającymi kłopoty wychowawcze ( lekceważący stosunek do nauczyciela , arogancka postawa , brak dyscypliny na lekcji ) utrzymuje stały kontakt z pedagogiem szkolnym (załącznik nr16).
c) c) Zapoznawała się w miarę potrzeb z fachową literaturą metodyczną , psychologiczną i pedagogiczną (załącznik nr52).
d) d) Konsultuje się z wychowawcami klas w sprawach wychowawczych swoich uczniów.

3.UMIEJĘTNIE OMAWIAŁA WŁASNE I OBSERWOWANE ZAJĘCIA

a) a) Uczestniczyła w charakterze obserwatora w zajęciach prowadzonych przez opiekuna stażu z położeniem szczególnego nacisku na zajęcia związane z wychowawstwem klasy i prowadzeniem spotkań z rodzicami (załącznik nr22, 23,26,).
b) b) Uczestniczyła w zajęciach prowadzonych przez innych nauczycieli
( szczególnie języka niemieckiego). Obserwowane zajęcia omawiała z prowadzącymi pod względem merytorycznym i metodycznym .
Z obserwowanych zajęć nauczycielka sporządzała notatki , formułowała wnioski , dzieliła się interesującymi spostrzeżeniami z opiekunem stażu.
c) c) Przeprowadziła zajęcia z uczniami w obecności opiekuna stażu i dyrekcji szkoły( załącznik nr 46).

Po przeprowadzonych zajęciach analizowała je z opiekunem stażu , redagowała wnioski , dokonywała trafnej samooceny , wyciągała wnioski , wykorzystywała pomysły wzbogacając warsztat pracy.

4. ZNA ORGANIZACJĘ I ZASADY FUNKCJONOWANIA SZKOŁY

a) a) Poznała i opanowała zasady prowadzenia dokumentacji obowiązującej w szkole ( arkusza ocen , dziennika lekcyjnego , dziennika zająć wyrównawczych , świadectwa szkolnego –załącznik nr 14,15).
b) b) Przeanalizowała Statut Szkoły , poznała zadania i kompetencje szkoły oraz regulaminy działania jej organów ( Dyrektora , Rady Pedagogicznej , Samorządu Uczniowskiego , Rady Rodziców – załącznik nr 4,5,6,7,10)
c) c) Poznała i prawidłowo wdrażała Wewnątrzszkolny System Oceniania (załącznik nr3).
d) d) Zaznajomiła się z Szkolnym Programem Wychowania ( załącznik nr2).
e) e) Poznała przepisy bezpieczeństwa i higieny w szkole , podczas wycieczek , imprez i na zajęciach dydaktycznych- załącznik nr9,11,12).

Podnosiła na bieżąco efekty pracy dbając o swoje samokształcenie .

W czasie odbywania stażu ukończyła :

- kurs podstawowy dla nauczycieli w zakresie bhp i p.poż( załącznik nr 32),

- otrzymała certyfikat zaświadczający o uczestnictwie w seminarium
szkoleniowym i zdobyciu wiedzy dydaktyczno-metodycznej oraz
kwalifikacji do nauczania języka niemieckiego przy użyciu podręczników
wydawnictwa Hueber ( załącznik nr34),

-ukończyła seminarium „ Autonomia uczenia się „ zorganizowane przez Centralny Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli w Warszawie (załącznik nr35),

- podjęła studia uzupełniające na Uniwersytecie Zielonogórskim – specjalność język niemiecki.( załącznik nr 33).

Po przeanalizowaniu sprawozdania z realizacji zadań zawartych w Planie Rozwoju Zawodowego i harmonogramu przebiegu stażu stwierdzam , iż pani ..................................wzorowo wykonała wszystkie zamierzenia .
W czasie prowadzonych zajęć wykazała się inwencją twórczą . Właściwy dobór metod , form i środków dydaktycznych , świadczył o dobrej znajomości indywidualnych potrzeb swoich uczniów . Jej takt , opanowanie i piękny język, którym się zwracała do uczniów spowodował , iż bardzo szybko zyskała sympatię uczniów i ich rodziców .
Starała się wnikliwie rozpoznać środowisko uczniów , obserwować ich postępy w nauce i rejestrować rzetelnie ich osiągnięcia . Sumienna , niezwykle pracowita , otwarta na nowości , ambitna , gotowa do podnoszenia swoich kwalifikacji.

Proponuję pozytywną ocenę dorobku zawodowego .

opiekun stażu

Trzcianka, dnia.........

---
MIRON

Wysłany przez Gość (at) 2005-06-09 09:46:58
opinia opiekuna stażu
Mam napisać opinę dla swoich dwóch stażystów:anglisty i bibliotekarza. Zawsze pisałam sprawozdanie opiekuna sta żu a teraz potrzebna jeszcze moja opinia...... Jak to się robi? Pomóżcie!!! Wyślijcie na moj e-mail przykłady, jeśli mozecie
---
Anna

Wysłany przez Gość (at) 2005-06-09 09:58:28
Poszło.
---
Mawo

Wysłany przez Gość (at) 2005-06-25 15:32:15
chodzi mi o wzór opini dla opiekuna stażu
---
ewa

Wysłany przez Gość (at) 2005-06-09 10:28:04
Mawo,dzięki serdeczne! Otrzymałam! Mam wzór a to najważniejsze. Pozdrawiam Cię serdecznie Anna
---
Anna