Strona główna forum

Wydrukowano 2010-09-02 17:35:17
Wysłany przez Gość (at) 2005-02-28 23:27:27
teczka stażysty
Co powinno się znaleźć w teczce stażysty na stopień nauczyciela kontraktowego?
---
Ela

Wysłany przez Gość (at) 2005-05-22 17:28:37
Re: teczka stażysty
Wniosek o wszczęcie postępowania kwalifikacyjnego na stopień nauczyciela kontraktowego.

II § 9 ust. 1. pkt. 1

Dokumenty potwierdzające posiadane kwalifikacje zawodowe.
Dyplomy ukończenia studiów,
Świadectwa ukończenia studiów podyplomowych,
Potwierdzenie kwalifikacji pedagogicznych ( świadectwa lub zapis na dyplomie ).

III § 9 ust. 1. pkt. 2

Zaświadczenie dyrektora szkoły o wymiarze zatrudnienia nauczyciela oraz zajmowanym przez niego stanowisku w dniu wydania zaświadczenia oraz w okresie odbywania stażu;

w przypadku nauczyciela, który w okresie odbywania stażu zmienił miejsce zatrudnienia, oraz nauczyciela zatrudnionego w kilku szkołach, w każdej w wymiarze niższym niż połowa obowiązującego wymiaru zajęć, łącznie w wymiarze co najmniej połowy obowiązującego wymiaru zajęć, należy załączyć zaświadczenia ze wszystkich szkół, w których nauczyciel był zatrudniony w okresie stażu, jeżeli zatrudnienia nie można udokumentować na podstawie świadectw pracy.

IV § 9 ust. 1. pkt. 3

Zatwierdzony plan rozwoju zawodowego oraz sprawozdanie z jego realizacji.

V § 9 ust. 1. pkt. 4

Ocenę dorobku zawodowego za okres stażu,

a w przypadku nauczyciela, który w okresie odbywania stażu zmienił miejsce zatrudnienia - także ocenę za okres stażu odbytego w poprzednim miejscu zatrudnienia.

============================================

Nauczyciel stażysta podczas rozmowy kwalifikacyjnej przedstawia sprawozdanie
z realizacji planu rozwoju zawodowego oraz odpowiada na pytania członków komisji dotyczące wymagań na stopień nauczyciela kontraktowego tj.:

1) znajomość organizacji, zadań i zasad funkcjonowania szkoły, w której nauczyciel odbywał staż;

2) umiejętność prowadzenia zajęć w sposób zapewniający właściwą realizację statutowych zadań szkoły, w której nauczyciel odbywał staż;

3) znajomość środowiska uczniów, ich problemów oraz umiejętność współpracy ze środowiskiem uczniów;

4) umiejętność omawiania prowadzonych i obserwowanych zajęć.

---
mavi

Wysłany przez Gość (at) 2005-05-24 21:28:26
robicie zamieszanie-zupełnie niepotrzebnie, bo wszystko można wyczytać w rozporządzeniach... sama tworzę teraz taką teczkę i byłam na rozmowie z dyrektorem, który zwrócił mi uwagę, że zmienia się zawartość teczki więc mam zwrócić na to uwagę; poza tym chyba widać wyraźnie, że zmieniły się paragrafy wg których się układa papiery; nie ma obawy - myślę, że ta teczka to obraz mojej całorocznej pracy, więc powinnam tam wsadzić to co dokumentuje moją działalność w szkole; poza tym muszę przecież załączyć świadectwa i dyplomy i inne papierki, bo przecież w sprawozdaniu to ja mogę wszystko sobie napisać, ale wypadałoby to jakoś potwierdzić, prawda? pozdrawiam
---
Szałwia

Wysłany przez Gość (at) 2005-03-02 19:46:36
Tez chcialabym, zeby ktos to jasno i glosno powiedzial ;)
---
Magda

Wysłany przez Gość (at) 2005-03-03 23:52:23
Wszystko jest napisane w paragrafie 9 rozporzadzenia o awansie:
"1. Dokumentacja załączona do wniosku o podjęcie postępowania kwalifikacyjnego lub egzaminacyjnego, z zastrzeżeniem ust. 2, obejmuje:
1) dokumenty potwierdzające posiadane kwalifikacje zawodowe, a w przypadku nauczyciela kontraktowego lub nauczyciela mianowanego także akt nadania stopnia awansu zawodowego - oryginały lub poświadczone kopie;
2) zaświadczenie dyrektora szkoły o wymiarze zatrudnienia nauczyciela oraz zajmowanym przez niego stanowisku w dniu wydania zaświadczenia oraz w okresie odbywania stażu; w przypadku nauczyciela, który w okresie odbywania stażu zmienił miejsce zatrudnienia, oraz nauczyciela zatrudnionego w kilku szkołach, w każdej w wymiarze niższym niż połowa obowiązującego wymiaru zajęć, łącznie w wymiarze co najmniej połowy obowiązującego wymiaru zajęć, należy załączyć zaświadczenia ze wszystkich szkół, w których nauczyciel był zatrudniony w okresie stażu, jeżeli zatrudnienia nie można udokumentować na podstawie świadectw pracy;
3) zatwierdzony plan rozwoju zawodowego oraz sprawozdanie z jego realizacji;
4) ocenę dorobku zawodowego za okres stażu, a w przypadku nauczyciela, który w okresie odbywania stażu zmienił miejsce zatrudnienia - także ocenę za okres stażu odbytego w poprzednim miejscu zatrudnienia;
(...)
3. Do wniosku o podjęcie postępowania kwalifikacyjnego lub egzaminacyjnego nauczyciele mogą załączyć, poza dokumentacją wymienioną w ust. 1 i 2, inną dokumentację świadczącą o ich osiągnięciach zawodowych".
<http://www.menis.gov.pl/prawo/wszystkie/rozp_308.php>

---
bożenka

Wysłany przez Gość (at) 2005-03-07 14:16:35
cześć czy wiesz juz jak ma wygladac teczka stażysty?? ja nie potrafie jej napisać moze moglabyś mi pomóc
---
basia

Wysłany przez Gość (at) 2005-06-15 12:09:10
pozdrawiam wszystkich,którzy starają się o kontraktowego;-)
---
Jarek

Wysłany przez Gość (at) 2005-06-17 18:14:15
Prosze o informacje co powinno byc w teczce stażysty, na nauczyciela kontraktowego, pozdrawiam:)
---
Magda

Wysłany przez Gość (at) 2005-03-14 19:04:29
Witam musicie lecież wedłu pargrafu.
1. Wniosek dostaniecie go od dyrekcji na koniec roku szkolnego
2. Wasze dokumenty o kwalifikacje jakie szkoły pokończone kursy itp
3.Zatwierdzony plan rozwoju
4. Ocena dorobku zawodowego dostajecie od opiekuna
5. Wasze lekcje na których byla hospitacja lub na których wy byliście.Do tego możecie dołączyć konspekty tych lekcji.
6. Wasze zadania jakie wykonywaliście dla szkoły np. Konkursy, prezentacja szkoły itp
Po podsumowaniu tego troszkę wam wyjdzie. Jak cos to piszcie na email.
---
sachiko

Wysłany przez Gość (at) 2005-03-14 20:59:07
No tak sorki zapomniałam już ale się zgadza.
---
sachiko

Wysłany przez Gość (at) 2005-06-27 00:19:08
STAŻYŚCI-KONTRAKTOWCY UCIEKAJCIE ZE SZKÓŁ DOPÓKI TO MOŻLIWE!!!:)
---
xant

Wysłany przez Gość (at) 2005-05-08 22:30:03
Od tego roku to się podobno zmieniło. Więc 9 konspektów z lekcji prowadzonych przez stażystę i 9, nie 18, notatek z lekcji obserwowanych (nie hospitowanych, hospitować może dyrektor) przez opiekuna stażu.
---
Justyna

Wysłany przez Gość (at) 2005-05-09 17:45:42
No i kolejna zmiana. Właśnie dzisiaj mój Dyrektor poinformował mnie, że żadnej teczki nie potrzebuję. Muszę tylko mieć skoroszyt (skoroszyt, nie teczkę), a w nim: plan rozwoju zawodowego, sprawozdanie z realizacji planu rozwoju zawodowego i projekt oceny stażu. I to wystarczy.
---
Justyna

Wysłany przez Gość (at) 2005-05-09 20:33:00
Ludzie kochani, przecież Bożenka wkleiła Wam (razem z linkiem), co macie mieć w teczce (w skoroszycie).

TYLKO to i nic więcej nie trzeba. Można, ale nie trzeba.
Męczycie sie z tymi konspektami na własne życzenie...
---
Małgosia

Wysłany przez Gość (at) 2005-05-12 00:55:05
No wlasnie...tych konspektow nigdzie wkladac nie trzeba ;) tez chcialam je wkladac ale powiedziano mi zebym sobie pracy nie dokladala i nie robie skoro nie trzeba :D
---
Ania

Wysłany przez Gość (at) 2005-05-22 17:30:18
W teczce powinno być ich 9 - tak jak jest napisane w rozporządzeniu.
---
agnes

Wysłany przez Gość (at) 2005-05-27 00:08:20
Właśnie,że nie. Potwierdzenia działań (dowody) ma mieć tylko mianowany starający się o dyplomowanego.
§ 9.

1. Dokumentacja załączona do wniosku o podjęcie postępowania kwalifikacyjnego lub egzaminacyjnego, z zastrzeżeniem ust. 2, obejmuje:
1) dokumenty potwierdzające posiadane kwalifikacje zawodowe, a w przypadku nauczyciela kontraktowego lub nauczyciela mianowanego także akt nadania stopnia awansu zawodowego - oryginały lub poświadczone kopie;
2) zaświadczenie dyrektora szkoły o wymiarze zatrudnienia nauczyciela oraz zajmowanym przez niego stanowisku w dniu wydania zaświadczenia oraz w okresie odbywania stażu; w przypadku nauczyciela, który w okresie odbywania stażu zmienił miejsce zatrudnienia, oraz nauczyciela zatrudnionego w kilku szkołach, w każdej w wymiarze niższym niż połowa obowiązującego wymiaru zajęć, łącznie w wymiarze co najmniej połowy obowiązującego wymiaru zajęć, należy załączyć zaświadczenia ze wszystkich szkół, w których nauczyciel był zatrudniony w okresie stażu, jeżeli zatrudnienia nie można udokumentować na podstawie świadectw pracy;
3) zatwierdzony plan rozwoju zawodowego oraz sprawozdanie z jego realizacji;
4) ocenę dorobku zawodowego za okres stażu, a w przypadku nauczyciela, który w okresie odbywania stażu zmienił miejsce zatrudnienia - także ocenę za okres stażu odbytego w poprzednim miejscu zatrudnienia;
5) w przypadku nauczyciela mianowanego - dokumentację potwierdzającą spełnianie wymagań określonych w § 8 ust. 2.
Nie dajcie sobie wmówić że mają być konspekty. Wcale ich nie potrzeba. Tak jak nie potrzeba dyplomów uczniów i innych tego typu papierów. Przecież nie składacie teczki na dyplomowanego. Dyrektorzy, którzy każą oddawać grube teczki to niedouczeni dyrektorzy, którzy do tego nie wiedzą co się w ich szkole dzieje, skoro wymagają od swoich nauczycieli takich potwierdzeń. Założę się przy okazji, że ci mądrzy dyrektorzy nawet nie wiedzą,że sami mają dokonać oceny formalnej przedstawionej dokumentacji, na co najmniej 14 dni przed rozmową, bo taki jest termin zawiadomienia o dniu rozmowy kwalifikacyjnej. Jeżeli dokumentacja formalna nie spełnia wymagań to dyrektor ma wskazać szczegółowo stwierdzone braki i wyznaczyć termin ich uzupełnienia.

---
Go

Wysłany przez Gość (at) 2005-05-27 23:05:13
WItam,mam pytanie czy jeśli masz sprawozdanie na nauczyciela kontraktowego,to czy mogłabyś mi je wyslać bede wdzeczna.
---
violka

Wysłany przez Gość (at) 2005-06-15 12:07:59
to ja też dodam swoje trzy grosze.oddałem całą teczkę,dyrekcja sobie to czyta i dopiero czekam na termin rozmowy.bardzo dużo zrobiłem na stażu,moje sprawozdanie ma 7 stron,a wszystko z załącznikami prawie 200.podobno tyle mają mianowani.nie rozumiem...tylko tyle przez 3 lata pracy?albo jestem szalony albo robię wszystko z pasją i dlatego mam tego tyle(mam 4 publikacje prasowe,starsi mi powiedzieli,że takiego czegoś się się nie daje na kontraktowego,dlaczego mam nie dawać skoro publikuję?)
---
Jarek

Wysłany przez Gość (at) 2005-05-09 22:49:26
Ja zwariuje... a gdzies jest mowa o jakichs cholernych scenariuszach w ogole???? Boje sie ze juz za pozno bo w planie rozwoju zawodowego przy § 3.2.3 w dowodach realizacji zalozenia (czylo obserwacja zajec i prowadzenie ich w obecnosci opiekuna) wiekszosc chyba wpisala 'notatki, scenariusze obserwowanych/prowadzonych lekcji' a z tego trzeba sie teraz wywiazac chyba :(
---
Magda

Wysłany przez Gość (at) 2005-03-07 19:19:13
I ja poproszę o ściągawkę , tak prosto , bo według rozporządzenia to takie wszystko sztywne.
---
iwona

Wysłany przez Gość (at) 2005-06-29 19:14:08
Re: WAZNE
Bez paniki. zasięgnełam opinii radcy prawnego bo nie byłam pewna co do tych przepisów. I on mnie uspokoił:otóz to rozporządzenie z 29 maja 2002 roku w sprawiw zmiany rozporządzenia z 3 sierpnia 2ooo roku w sprawie dokumentowania rozwoju zawodowego n-li mówi jasno, że teczka stażysty i kontraktowego ma zawierac tylko: dokument potwierdzający kwalifikacje, dokument świadczący o zatrudnieniu(ile godzin) oraz ocene dorobku zawodowego wydana przez opiekuna stazu i co najwazniejsze SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI NIC wieceJ1!!!!!!
Od 2002 roku to dyrektor jest odpowiedzialny za sprawdzanie czy n-l realizuje swoj plan a nie on sam musi to dokumentowac w teczce. Tylko ze dyrektorom jest wygodniej zlecic to stażyscie. ja juz jesrtem po rozmowie kwalifikacyjnej i zdałam na 30 pktów bez zadnej teczki.POZDRO I SIE NIE MARTWCIE
---
Kasia

Wysłany przez Gość (at) 2005-03-14 11:56:42
Witam!
Jeżeli mogę prosić także o ściągawkę jak ma wyglądać teczka stażysty bo nie mam pojęcia jak mam to zrobić.pozdrawiam.
---
Anna

Wysłany przez Gość (at) 2005-03-14 19:10:50
Oceny dorobku nie dostanie od opiekuna. opiekun robi PROJEKT oceny a dokument dostanie od dyrka.
---
koma

Wysłany przez Gość (at) 2005-05-14 22:20:30
widzę, że mam do czyneinia ze specjalistą od awansu zawod. fajnie, fajnie. ale czy jest jakas wymagana liczba scenariuszy i hospitacji?
pozdrawiam
---
krzysia

Wysłany przez Gość (at) 2005-05-08 20:51:19
Ile należy umieścić konpektów i hospitacji w teczce?? Zgodnie z przepisami jest 9 konspektów i 18 hospitacji - wszystkie trzeba umieścic w teczce??
---
Wiktor

Wysłany przez Gość (at) 2005-05-15 18:12:22
Zgodnie z rozporządzeniem MENIS z dnia 1 grudnia 2004 r. w sprawie uzyskiwania stopni awansu zawodowego przez nauczycieli (Dz. U. Nr 260, poz. 2593) § 6. 2: uczestniczyć jako obserwator w zajęciach prowadzonych przez opiekuna stażu lub innych nauczycieli w wymiarze co najmniej jednej godziny zajęć w miesiącu, oraz omawiać z prowadzącym obserwowane zajęcia.
Zatem zmienila sie liczba obsrewowanych zajęć!!!!
---
Agnieszka

Wysłany przez Gość (at) 2005-05-08 23:39:51
Jest chyba jeszcze inaczej. Jak we wrzesniu zaczynalismy staz to mielismy raz w miesiacu prowadzic lekcje w obecnosci opiekuna (wiec 9 scenariuszy) i dwa razy w miesiacu obserwowac lekcje prowadzone przez opiekuna lub innego nauczyciela. W grudniu to zmieniono i mielismy tylko raz w miesiacu chodzic na obserwacje, wiec tych konspektow lekcji obserwowanych bedzie chyba 12 (wrzesien, pazdz, list X 2 + grudzien-maj X 1) Poprawcie mnie jesli sie myle, ale ja tak wlasnie robilam...
---
Magda

Wysłany przez Gość (at) 2005-05-09 15:13:53
Hej!
Magda ma racje. Nowe rozporządzenie weszło od 01 grudnia 2004 r. i wychodzi 12 obserwowanych i 9 prowadzonych.
Czy ktoś ma gotowy wzór karty hospitacji prowadzonej przez stażystę?
Pozdrawiam!
---
Ania D.

Wysłany przez Gość (at) 2005-05-09 22:54:21
Aniu D, czy Ty nie jestes z UMCSu?
---
Magda

Wysłany przez Gość (at) 2005-05-09 20:08:05
To chyba jakis indywidualny wymysl jednego Dyrektora... a moze jakas ustawa na ten temat weszla? Zla bym byla za tyle pracy co juz zrobilam, no ale ile roboty by mi teraz odeszlo... dajcie znac cobym sie nie mordowala na darmo ;)
---
Magda

Wysłany przez Gość (at) 2005-05-12 07:26:00
A u mnie trzeba i to nie tylko konspekty. Dlatego zwracam się z pytaniem , otóż wiadomo wszystkim , że w teczce nie powinno się znależć żadnych nazwisk uczniów - co mam zrobić jeśli jako załączniki mam dyplomy sportowe uczniów / oczywiście skanowane/ i tam widnieją nazwiska.Pozdrawiam.
---
Iwona

Wysłany przez Gość (at) 2005-05-14 15:50:57
Skoro sa nowe przepisy, to u nikogo dyrektor nie moze powiedziec 'Pani musi!' Ja rozmawialam z moim dyrektorem, ktory powiedzial mi, ze teczka ma sluzyc temu, zebys mogla jak najlepiej zaprezentowac sie na rozmowie na kontraktowego, dlatego powinnam tam oprocz 4 wymaganych rzeczy wlozyc to, czym chcialabym sie pochwalic. Wezme ze 4-5 scenariuszy i kilka notatek ze swoich 'dokonan'. ;) Uff, ale mi odpadlo roboty, bo tych scenariuszy to mialam jeszcze 'niedobor'
---
Magda

Wysłany przez Gość (at) 2005-05-14 22:31:00
chciałam powiedzieć, że ten kraj nie dział chyba jak powinien, skoro w ciągu jednego roku pojawia się przynajmniej 4 wersje tego, co powinien do tej śmiesznej teczki/skorosztyu włożyć biedny, zahukany, przepracowany i niedożywiony przeciętny stażysta :)) ja wkładam obowiązkowe + fajne lekcje + konkursy + dokumantację imprez, kt. robiłam + dokumantację imprez, na których pełniłam funkcję opiekuna - cerbera. o!
---
krzysia

Wysłany przez Gość (at) 2005-05-15 00:18:21
Nie ma 'obowiazkowych' lekcji. Nie masz obowiazku wkladac do teczki scenariuszy... to tylko Twoja dobra wola, ewentualnie dogadanie sie z dyrektorem w sprawie ich ilosci.
---
Magda

Wysłany przez Gość (at) 2005-05-22 17:29:45
W teczce powinno być ich 9 - tak jam jest napisane w rozporządzeniu.
---
mavi

Wysłany przez Gość (at) 2005-05-17 18:00:01
Mam ogormnie wielką prośbę. Za tydzień chciałabym oddać teczkę na kontraktowego. Czy ktoś mógłby mi podać w punktach, co po kolei powinno się znależć w teczce, bo mam materiały, ale nie bardzo wiem, jak to powinno być uporządkowane, w jakiej kolejności.
---
Agnes

Wysłany przez Gość (at) 2005-05-22 13:12:05
Ja robie tak:
na kolorowym papierze drukuje tylko jedno, np: '§ 3.2.1 Umiejętność prowadzenia zajęć w sposób zapewniający właściwą realizację statutowych zadań szkoły' - to taka jakby 'okladka' calego dzialu. Na kolejnych stronach umieszczam sprawozdania, notatki, zdjecia, dowody wszystkiego, co zrealizowalam, a co w planie rozwoju umiescilam pod danym paragrafem . Potem robie kolejna okladke: '§ 3.2.2 Znajomość środowiska uczniów, ich problemów oraz umiejętność współpracy ze środowiskiem uczniów' no i jesli w planie rozwoju pod tym paragrafem mialam zalozenia typu rozmowy z pedagogiem, z wychowawcami itp- to teraz wkladam wszystko co sie z tym wiaze. I tak dalej i tak dalej :)
---
Magda

Wysłany przez Gość (at) 2005-06-13 15:05:28
czyli ludzie kochani nie należy żadnych konspektów tam umieszczać!!!
mam za to pytanie, do kiedy to trzeba wszytsko poskładac, mamy cały czerwiec, bo 30 dni od zakonczenia stazu, na złożenie tego badziewia, a potem dyrektor ma 14 dni na wydanie opinii, to kiedy zbiera się ta cała komisja? w lipcu??
---
asiencja

Wysłany przez Gość (at) 2005-05-22 17:35:31
gdzie dokladnie? Mi dyrektor sam powiedzial, ze nie ma ustalonej i wymaganej liczby scenariuszy w teczce.
---
Magda

Wysłany przez Gość (at) 2005-05-24 19:24:25
w teczce scenariuszy byc nie musi w ogole ;)
---
Ania

Wysłany przez Gość (at) 2005-06-13 16:13:40
U mnie bylo tak: do 12go mialam oddac dokumentacje formalna, czyli: zaswiadczenie o zatrudnieniu na caly etat, zatwierdzony plan rozwoju i sprawozdanie z jego realizacji, dokumenty potwierdzajace posiadane kwalifikacje i ocena stazu wydana przez dyrektora. Wszystko w malej teczuszce. Ta duza teczke, jak mi powiedziala dyrekcja, mam przyniesc dopiero na rozmowe egzaminacyjna, w moim przypadku jest to 29 czerwca.
Tak sie zastanawialam po co sie tak meczylismy z tymi teczkami jak ja im smigne ta teczka raz przed oczami, przekartkuje co tam mam i tyle.
---
Magda

Wysłany przez Gość (at) 2005-06-15 21:02:39
tak, jesteś szalony... :-)
---
bimbka

Wysłany przez Gość (at) 2005-06-19 15:55:48
wITAM
MAM DO cIEBIE PROSBE CZY MÓGŁBYŚ MI POWIEDZIEĆ CZY MIAŁEŚ JAKIŚ PODZIAŁ TECZKI CHODZI MI O PRZEGRUDKI
POZDRAWIAM
---
MOnika

Wysłany przez Gość (at) 2005-06-25 22:30:37
..a i tak o wszystkim decyduje dyrektor danej szkoły i robi co chce..no i opiekun stażu w każdej szkole ma swoje pomysły ;) ach ... co za system...
---
didzej