![]() |
Forum Interkl@sy » Lista wszystkich forów » » Forum: Forum ogólne » » » Wątek: Problem jąkania |
Wysłany przez parsi (at) 2009-12-30 23:32:48 |
![]() Niedawno obchodziliśmy Światowy Dzień Osób Jąkających się. Zapewne nie raz spotkaliście się z osobą która ma problemy z jąkaniem, czy wiecie jak pomóc takiej osobie lub nie zranić nieświadomie? W imieniu osób jąkających się i swoim przedstawiam kilka porad, dla znajomych, rodziców i nauczycieli: 1 NIGDY NIE ŚMIEJ SIĘ I NIE DOGADUJ OSOBIE KTÓRA SIĘ JĄKA (ona już teraz czuje się gorsza od Ciebie) 2 ZAWSZE WYSŁUCHAJ DO KOŃCA Z PEŁNĄ UWAGĄ (nie poganiaj, już teraz mówi o wiele za szybko) 3 NIE MÓW JEJ ŻE MA MÓWIĆ WOLNIEJ (spróbuj wzamian zwolnić trochę tempo własnej mowy) 4 ZACZNIJ Z NIĄ ROZMAWIAĆ JEŚLI MILCZY (ona sama nie rozpoczyna nie dlatego, że nie ma nic do powiedzenia, ale z obawy że się zająknie) 5 NIE UDAWAJ ŻE NIC SIĘ NIE DZIEJE (porozmawiaj szczerze na ten temat, powiedz że rozumiesz jej problem i spróbuj wypytać jak możesz pomóc) źródło: www.demostenes.boo.pl Jeśli ktoś się jąka z użytkowników tutaj są: Porady dla jąkających się A co wy myślicie o osobach jąkających się? Czy mieliście kontakt z takimi osobami, jak wg Was są one traktowane w szkole? ---------------------------------------- www.niepoddawajsie.pl - mój blog o karierze w Polsce |
Wysłany przez marcinabc (at) 2010-03-31 15:25:48 |
Re: Problem jąkania Ja mam kumpla jąkającego się i czasem nie wiem jak się zachować. Słysząc, że nie może wypowiedzieć jakiegoś słowa, nieraz mu podpowiadam i mówię dany wyraz za niego, ale nie jestem przekonany, czy takie zachowanie z mojej strony jest w porządku - zauważyłem, że kolega i tak, mimo mojej odpowiedzi, stara się dokończyć rozpoczęte słowo. |