|
Strona główna
| Najświeższe wątki
| Kto jest obecny
| Lista użytkowników
| Szukaj
| Pomoc
| ![]() |
![]() |
Forum Interkl@sy » Lista wszystkich forów » Forum: Rozmowy o polskim » Wątek: Co to jest rozprawka? |
|
Wszystkich postów w tym wątku: 31
|
Autor |
|
![]()
|
Mam olbrzymi problem, a mianowicie: co to jest rozprawka? Bardzo proszę o pomoc! --- Bart |
||
|
![]()
|
Pomóżcie mi napisać na ten temat rozprawke ;-( Dzieki --- Kuba |
||
|
![]()
|
moja zmor twoja zmora i cos co jest tak glupie ze sie w pale nie miesci :P --- Shadow |
||
|
![]()
|
Proszę!!powiedzcie!!jakie są formy wypowiedzi w wierszu>???please!! --- michaś |
||
|
![]()
|
Rozprawka blebleble --- xyz |
||
|
![]()
|
rozprawka na teat czy warto bujac w oblokach --- wiola |
||
|
![]()
|
rozprawka to mała rozprawa ;) --- paweł |
||
|
![]()
|
Witam! Najprościej mówiąc, rozprawka jest to dłuższa wypowiedź, zwykle pisemna, w której starasz się udowodnić jakąś tezę, czyli określone zdanie na dany temat. Rozprawka ma pewną określoną strukturę: I Najpierw występuje teza: np. Adam Mickiewicz był wielkim poetą. II Potem następuje część pracy zwana rozwinięciem, gromadzi się tu zwykle argumenty przemawiające za daną tezą (powinny być przynajmniej trzy, aby praca była zrealizowana): np: Adam Mickiewicz jest autorem, pisanego trzynastozgłoskowcem "Pana Tadeusza"- dzieła ilustrującego zmysł artystyczny i kunszt twórcy- chociażby poprzez genialne opisy przyrody. II Na końcu rozprawki występuje zakończenie, które jest po prostu podsumowaniem całej pracy: np. Podsumowując moje dotychczasowe rozważania, stwierdzam, że Adam Mickeiwicz był naprawdę wybitnym twórcą. Pamiętaj o tym, że wstęp i zakończenie pracy nie mogą występować tylko w formie jednego zdania, ale powinieneś nieco je rozwinąć. Życzę powodzenia- jestem pewna, że teraz wspaniale poradzisz sobie z każdego rodzaju pracą. Gdybyś jednak miał jeszcze jakieś problemy, napisz do mnie. Mój adres mailowy to: kunwbaletkach@op.pl Z pozdrowieniami studentka Filologii polskiej:) --- Magdalena |
||
|
![]()
|
Mam problem, bo nie wiem jak napisać ROZPRAWKE. Prosze o pomoc. --- Kolin |
||
|
![]()
|
Rozprawka to forma wypowiedzi, polegająca przede wszystkim na argumentowaniu obranego stanowiska (na: tak, nie, tak i nie). Wymaga dużej dyscypliny słownej - nie wolno używać wyrazów potocznych. Argumentowanie prowadzi się charakterystycznymi wyrazami wprowadzającymi: oprócz tego, ponadto, innym dowodem na..., potwierdzeniem mojego stanowiska jest... To tyle. Jeśli chcesz więcej informacji, napisz: majszy@poland.com Cześć! --- Roman |
||
|
|
[Pokaż wątek w wersji do wydruku] [Nowy wątek] |