|
Strona główna
| Najświeższe wątki
| Kto jest obecny
| Lista użytkowników
| Szukaj
| Pomoc
| ![]() |
![]() |
Forum Interkl@sy » Lista wszystkich forów » Forum: Język polski » Wątek: Głoski i sylaby! |
|
Wszystkich postów w tym wątku: 5 |
Autor |
|
![]()
|
Witam! CZy ktos wyjaśni mi dokładnie podział na głoski ile głosek ile liter np. wiadro - myślałam że 5 głosek i 6 liter a tu sie okazuje że się myliłam!!! inne wyrazy to np. zima, ciasto, śnieg A czy wyraz spodnie tj. spo-dnie czy spod-nie Juz sie w tym pogubiłam? |
||
|
![]()
|
Już kiedyś o tym było... w-i-a-d-r-o litery wi-a-d-r-o głoski z-i-m-a litery z-i-m-a głoski c-i-a-s-t-o litery ci-a-s-t-o głoski ś-n-i-e-g litery ś-ni-e-g głoski Wiąże się to z podwójną funkcją głoski i . i raz jest w funkcji samogłoski( zima), a w sąsiedztwie innej samogłoski pełni funkcję zmiękczenia(cia sto). Spodnie można dzielić tak, jak to zrobiłaś, czyli: spo-dnie, spod-nie. ---------------------------------------- kaas |
||
|
![]() Dołączył: 2006-01-25 Postów: 1593 Status: Nieobecny |
Może uzupełnię? ![]() i jest dwufunkcyjne: 1. jest TYLKO znakiem miekkości 2. jest JEDNOCZEŚNIE znakiem miekkości i znakiem głoski. |
||
|
![]()
|
Dzięki serdeczne POZDRAWIAM! PA |
||
|
![]() Dołączył: 2006-01-26 Postów: 53 Status: Nieobecny |
Oczywiście moi przedmówcy mają rację najłatwiej to zapamiętać tak: 1.podziel wyraz na sylaby: wia-dro 2.jeśli w sylabie są 2 samogłoski jedna z nich -i-, to wtedy tego -i- nie liczymy jako głoski (opuszczmy je w liczeniu) 3. ale to -i- jest zawsze liczone jako litera to tak "na chłopski rozum" ![]() ---------------------------------------- "Niedowiarkom ręczę, że jednak można oprzeć się o tęczę"(Sztaudynger) |
||
|
[Pokaż wątek w wersji do wydruku] [Nowy wątek] |