|
Strona główna
| Najświeższe wątki
| Kto jest obecny
| Lista użytkowników
| Szukaj
| Pomoc
| ![]() |
![]() |
Forum Interkl@sy » Lista wszystkich forów » Forum: Pedagog szkolny » Wątek: ADHD w klasie masowej |
|
Wszystkich postów w tym wątku: 2 |
Autor |
|
![]() Dołączył: 2006-01-25 Postów: 21 Status: Nieobecny |
Witam! Jestem pedagogiem w gimnazjum, w klasie masowej mam dziecko z ADHD - II klasa. Do tego roku szkolnego nie sprawiało żadnych problemów wychowawczych, od wrześnie - zmiana ogromna: agresja, autoagresja, histeria, kłamstwa powodujące konflikty w klasie, słowotok, odmowa uczestnictwa w zajęciach. Kontaktowałam się z matką, która twierdzi, że jeździ z dzieckiem do psychiatry. Postawił on diagnozę ADHD kilka lat temu i tego sie trzyma, notomiast dziecko zachowuje sie podobnie w domu potrafi uderzyć matkę, przyciąć jej rękę drzwiami, bo weszła do jego pokoju, straszy, że się zabije. Samobójstewm szantażuje kolegów z klasy: "jeżeli nie będą utrzymywać z nim kontaktów to popełni samobójstwo", głośno mówi o tym, że pije alkohol. Rozmawiałam z psychologiem, który na moje obawy odpowiedział, że dziecko się nie zabije, tylko nas straszy. Może ktoś z Was mógłby mi coś poradzić, gdzie szukać pomocy dla matki i dziacka. Jestem z woj. kujawsko - pomorskiego. Może macie lub mieliście podobne problemy, proszę o radę. ---------------------------------------- iwoonna |
||
|
![]()
|
Dziwne ADHD i nie sprawiało żadnych problemów wychowawczych. To niemożliwe. Zrobiłabym wywiad wśród nauczycieli uczących go w szkole podstawowej. Mama powinna z diagnozą zapoznać pedagoga. Taki dokument powinien być w szkole. Dziecko ma ogrom niepowodzeń w relacjach rówieśniczych, jest sfrustrowane i agresywne. Na Twoim miejscu prowadziłabym rozmowy indywidualne z dzieckiem, żeby mu pomóc ponazywać pewne rzeczy. Zajęcia z klasą też by się przydały. Nie wiesz czy dziecko bierze leki? powodzenia |
||
|
[Pokaż wątek w wersji do wydruku] [Nowy wątek] |