|
Strona główna
| Najświeższe wątki
| Kto jest obecny
| Lista użytkowników
| Szukaj
| Pomoc
| ![]() |
![]() |
Forum Interkl@sy » Lista wszystkich forów » Forum: Pedagog szkolny » Wątek: Pedagog szkolny - jaki kierunek studiów? |
|
Wszystkich postów w tym wątku: 5 |
Autor |
|
![]()
|
Witam! Napiszcie mi proszę jaki kierunek studiów daje kwalifikacje do podjęcia pracy w szkole jako pedagog? Czy kierunek pedagogika opiekuńczo - resocjalizacyjna daje takie kwalifikacje czy nie? Zawsze myślałam,że tak ale dziś właśnie dowiedziałam sie że podobno nie i że trzeba mieć pedagogike specjalną,teraz wiec sama juz nie wiem A Wy Pedagodzy jaki kierunek studiów macie skończony? |
||
|
![]()
|
Witam! z tego co mi wiadomo wymagana była zawsze pedagogika opiekuńczo-wychowawcza z profilaktyką społeczną. Pozdrawiam! |
||
|
![]() Dołączył: 2006-01-25 Postów: 21 Status: Nieobecny |
Cześć! Ja jestem po opiekuńczo-wychowawczej, w trakcie pracy skończyłam kurs kwalifikacyjny z oligofrenopedagogiki oraz dodatkowo z terapii pedagogicznej. Koleżanka z sąsiedniej szkoły jest po tym samym kierunku. Pozdrawiam! ---------------------------------------- iwoonna |
||
|
![]()
|
w podanym wątku podzieliłam się zdobytymi informacjami w tej kwestii:) http://forum.interklasa.pl/mvnforum/viewthread?thread=58020 |
||
|
![]()
|
O ustaleniu, czy dany kierunek ( specjalność ) studiów jest zbliżony z nauczanym przedmiotem lub rodzajem prowadzonych zajęć - według rozporządzenia - decyduje kurator oświaty. Zgodnie jednak ze stanowiskiem Ministerstwa Edukacji Narodowej i Sportu wyrażonym w piśmie DN-1-BS-7012-195/04 z dnia 22 września 2004r. w chwili obecnej, oceny kwalifikacji nauczyciela może dokonywać wyłącznie dyrektor szkoły zatrudniający nauczyciela. W piśmie tym , skierowanym do Kuratorów Oświaty, Ministerstwo Edukacji Narodowej i Sportu informuje, że rozpoczęło prace nad nowym rozporządzeniem w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli. W projektowanym rozporządzeniu zostanie uregulowana sytuacja osób, których kwalifikacje zostały ustalone przez kuratorów oświaty, z zastosowaniem dotychczasowych przepisów § 1 pkt 4 ww. rozporządzenia, tj. poprzez uznanie ukończonego kierunku lub specjalności studiów za zbliżone do nauczanego przedmiotu lub rodzaju prowadzonych zajęć. Osoby zatrudnione w dniu wejścia w życie nowego rozporządzenia legitymujące się dyplomem ukończenia studiów magisterskich lub wyższych zawodowych na kierunku ( specjalności) zbliżonym do nauczanego przedmiotu lub rodzaju prowadzonych zajęć, których kwalifikacje zostały ustalone przez kuratorów oświaty, zachowują uprawnienia do nauczania przedmiotu lub prowadzenia zajęć. W przypadku podejmowania pracy na stanowisku pedagoga szkolnego, ocena kwalifikacji zatrudnianego nauczyciela należy także do dyrektora. Pedagog szkolny powinien posiadać takie przygotowanie zawodowe, które będzie gwarantowało wykonanie zadań statutowych pedagoga szkolnego w konkretnej szkole. W opinii Ministerstwa Edukacji Narodowej i Sportu wyrażonej w piśmie nr DNS2-1012/104/98 z dnia 31 marca 1998r. absolwenci pedagogiki opiekuńczo wychowawczej, opiekuńczo-resocjalizacyjnej, profilaktyczno-społecznej i terapeutycznej posiadają kwalifikacje do zatrudnienia na stanowisku pedagoga szkolnego. zobacz więcej na stronie www.pedagogszkolny.pl ---------------------------------------- www.pedagogszkolny.pl |
||
|
[Pokaż wątek w wersji do wydruku] [Nowy wątek] |