|
Strona główna
| Najświeższe wątki
| Kto jest obecny
| Lista użytkowników
| Szukaj
| Pomoc
| ![]() |
![]() |
Forum Interkl@sy » Lista wszystkich forów » Forum: Rozmowy o religii » Wątek: Państwo wyznaniowe |
|
Wszystkich postów w tym wątku: 59
|
Autor |
|
![]() Dołączył: 2006-01-25 Postów: 987 Status: Nieobecny |
Jak tam, boicie się zbliżających się nieuchronnie rządów fanatyków religijnych? Kupiliście już bilet do Londynu? ---------------------------------------- Lech Wałęsa, TW SB ps. "Bolek": "To ja obaliłem komunizm". Kornel Morawiecki: "Nie wypada w tym dniu mówić o mnie". |
||
|
![]() Dołączył: 2008-04-03 Postów: 1095 Status: Nieobecny |
Ja tam żadnego państwa wyznaniowego, ani żadnych rządów fanatyków religijnych w Polsce się nie obawiam. Głównie z tego powodu, że takich zagrożeń w Polsce po prostu nie ma. Cieszę się natomiast z perspektywy objęcia władzy w Polsce przez ludzi myślących racjonalnie, choć nie "racjonalistycznie". ![]() ---------------------------------------- "Człowiek ma prawo patrzeć na drugiego z góry tylko wówczas, kiedy chce mu pomóc, aby się podniósł." Gabriel Garcia Marquez. |
||
|
Jak zwykle zgadzam się z przedmówcą. ---------------------------------------- Lech Wałęsa, TW SB ps. "Bolek": "To ja obaliłem komunizm". Kornel Morawiecki: "Nie wypada w tym dniu mówić o mnie". |
||
|
Jak zwykle jestem niezwykle zdumiony! ![]() ---------------------------------------- "Człowiek ma prawo patrzeć na drugiego z góry tylko wówczas, kiedy chce mu pomóc, aby się podniósł." Gabriel Garcia Marquez. |
||
|
Ubolewam nad faktem, że wzrastają notowania ugrupowań odwołujących się do jakichś tradycyjnych nikomu niepotrzebnych wartości takich jak patriotyzm, honor, godność, polski interes narodowy, racja stanu, powaga państwa. Wolałem, kiedy rządzili nami cynicy, nihiliści, karierowicze, aferzyści i pajace spod znaku czekoladowego "Możeła". ---------------------------------------- Lech Wałęsa, TW SB ps. "Bolek": "To ja obaliłem komunizm". Kornel Morawiecki: "Nie wypada w tym dniu mówić o mnie". |
||
|
Ja nad tym akurat nie ubolewam. ---------------------------------------- "Człowiek ma prawo patrzeć na drugiego z góry tylko wówczas, kiedy chce mu pomóc, aby się podniósł." Gabriel Garcia Marquez. |
||
|
bma Co by nie powiedzieć stajesz się realnym dowodem na możliwość racjonalnej współpracy katolików z ateistami! Jestem pod wrażeniem! ---------------------------------------- "Człowiek ma prawo patrzeć na drugiego z góry tylko wówczas, kiedy chce mu pomóc, aby się podniósł." Gabriel Garcia Marquez. |
||
|
Współpracy to może za dużo powiedziane, ale z pewnością przez ostatnie lata nabrałem więcej sympatii wobec środowisk konserwatywnych. Co nie znaczy, że zmieniłem poglądy, bo raczej są one, powiedzmy, "centrowe". ---------------------------------------- Lech Wałęsa, TW SB ps. "Bolek": "To ja obaliłem komunizm". Kornel Morawiecki: "Nie wypada w tym dniu mówić o mnie". |
||
|
W każdym razie wolę zostać pokropiony wodą święconą przez uczciwych ludzi niż okradziony przez światłych, postępowych, europejskich i nowoczesnych złodziei. ---------------------------------------- Lech Wałęsa, TW SB ps. "Bolek": "To ja obaliłem komunizm". Kornel Morawiecki: "Nie wypada w tym dniu mówić o mnie". |
||
|
Proponowałbym aby nie mylić konserwatyzmu z ateizmem. To są jednak dwa zupełnie odmienne pojęcia. Współpraca ateisty z katolikiem w takim dziele jakim jest na przykład budowa mostu zawsze jest możliwa.
Obawa przed wodą święconą w przypadku ateisty to wyraźny dowód na brak konsekwencji światopoglądowej. "Poświecenie się " polegające na pokropieniu wodą święconą nie posiada praktycznie żadnego znaczenia w przypadku konsekwentnego ateisty. No chyba że takiemu "poświęceniu" towarzyszyłaby jakaś konkretniejsza "ofiara" na przykład finansowa na rzecz Kościoła, który do takiego "poświęcenia" przykłada swoją rękę. ![]() ---------------------------------------- "Człowiek ma prawo patrzeć na drugiego z góry tylko wówczas, kiedy chce mu pomóc, aby się podniósł." Gabriel Garcia Marquez. |
|||
|
|
[Pokaż wątek w wersji do wydruku] [Nowy wątek] |