|
Strona główna
| Najświeższe wątki
| Kto jest obecny
| Lista użytkowników
| Szukaj
| Pomoc
| ![]() |
![]() |
Forum Interkl@sy » Lista wszystkich forów » Forum: Rozmowy o religii » Wątek: Papież Murzyn |
|
Wszystkich postów w tym wątku: 3 |
Autor |
|
![]() Dołączył: 2006-01-25 Postów: 987 Status: Nieobecny |
Mam nadzieję, że następny papież będzie Murzynem, bo wśród mieszkańców Afryki i tamtejszej hierarchii wiara jest żywa i głęboka, a nasi rodzimi europejscy biskupi coraz częściej gadają jak unijni biurokraci. Jak sądzicie? ---------------------------------------- Lech Wałęsa, TW SB ps. "Bolek": "To ja obaliłem komunizm". Kornel Morawiecki: "Nie wypada w tym dniu mówić o mnie". |
||
|
![]() Dołączył: 2008-04-03 Postów: 1095 Status: Nieobecny |
Nie zamierzam osądzać biskupów z krajów europejskich. Ale znam myśl papieża polaka Jana Pawła II, która wyraża się w twierdzeniu, że najwłaściwszym nośnikiem wiary jest kultura. Głębia wiary religijnej w wymiarze cywilizacyjnym mierzy się poprzez stopień przeniknięcia danej cywilizacji albo szerzej: danej kultury, tym wszystkim co nazywamy wiarą religijną. Znany polski filozof kultury Feliks Koneczny sformułował trzy prawa rozwoju każdej cywilizacji (kultury). Prawo pierwsze: Każda cywilizacja (kultura) jest żywotna w takim stopniu w jakim jest zdolna do ekspansji. Prawo drugie: Jeżeli na danym terytorium funkcjonują dwie odrębne kultury (cywilizacje) nie jest możliwa koegzystencja pomiędzy nimi. Konflikt jest nieuchronny. Prawo trzecie: W konflikcie pomiędzy dwoma cywilizacjami (kulturami) zawsze zwycięża ta, która jest bardziej barbarzyńska. Jaki stąd wniosek? Upadek cywilizacji (kultury) europejskiej w aktualnym jej wydaniu jest nieuchronny. Jeżeli wiara religijna w jej chrześcijańskim wydaniu lepiej przeniknęła do cywilizacji (kultur) innych niż europejska, to chrześcijaństwu nic nie zagraża. Bać się musi współczesna Europa budująca cywilizację opartą na pogardzie wobec wartości z których owa Europa sama wyrosła.. Europejscy socjaliści są liczącą się siłą polityczną głównie dzięki głosom muzułmańskich wyborców. Tyle tylko, że europejscy socjaliści nie wiedzą czym jest "socjalizm" w muzułmańskim wydaniu... Papież z Afryki..? To już było.. I nie ma w tym żadnego zagrożenia dla chrześcijaństwa.. Tak samo jak nie ma zagrożenia dla chrześcijaństwa ze strony papieża z Azji, nawet Azji Centralnej... Realne i straszne zagrożenie dotyczy tego wszystkiego co nazywamy współczesną cywilizacją (kulturą) europejską. Pozdrawiam ![]() ---------------------------------------- "Człowiek ma prawo patrzeć na drugiego z góry tylko wówczas, kiedy chce mu pomóc, aby się podniósł." Gabriel Garcia Marquez. ---------------------------------------- [Edytuj 1 razy, ostatnio edytowany przez baggins (at) 2018-05-15 02:50:02] |
||
|
![]() Dołączył: 2006-01-25 Postów: 987 Status: Nieobecny |
Są 4 fazy cyklu rozwoju cywilizacji: 1. Ciężkie czasy tworzą twardych ludzi 2. Twardzi ludzie tworzą dobre czasy 3. Dobre czasy tworzą słabych ludzi 4. Słabi ludzie tworzą ciężkie czasy ---------------------------------------- Lech Wałęsa, TW SB ps. "Bolek": "To ja obaliłem komunizm". Kornel Morawiecki: "Nie wypada w tym dniu mówić o mnie". |
||
|
[Pokaż wątek w wersji do wydruku] [Nowy wątek] |